Víte, že pivo…

pivní pěna…pivo nejen existuje v tisících typů, bezpočtu barev, chutí a vůní, ale rovněž se používalo a používá na sto a jeden způsob v mnoha oblastech lidského života? Jen málokterý nápoj je tak oduševnělý a plný života.

Pivo starobylé

Archeologické nálezy ukazují, že jedním z nejstarších nápojů, které lidstvo začalo vyrábět, je pivo. První doklady pocházejí ze starověkého Sumeru z doby před 6000 lety. Sumeřané nám dokonce zanechali vůbec nejstarší recept na vaření piva. Tehdejší pivo však mělo docela jinou podobu než dnešní „zlatavý mok“, byl to kalný nápoj či spíše kaše z ječných zrn napadená divokými kvasnicemi, doslova tekutý chléb. Přidávaly se do něho byliny pro chuť a říz. Babyloňané převzali recepturu od Sumeřanů a začali více experimentovat, přidávali do piva například datle. Vyváželi své pivo do Egypta, kde vzkvétaly pivnice. Egypťané pili pivo přes slámu, aby se pijanům nedostaly do úst drobné žmolky. Ve středověké Evropě bylo vaření piva střeženým uměním klášterů. V současné době je střední Evropa hlavním producentem tohoto nápoje a Českou republiku lze považovat za jedno ze světových center vaření piva.

Pivo kulinářské

pivo_soudekDnes pivo z kuchyní už v podstatě vymizelo, kromě buřtů pečených na pivu většina z nás asi vlastně nic jiného nezná. Staročeské hospodyně však pivo používaly v kuchyni často, navíc ho doma běžně vařily. Podlévaly se jím pečínky všech druhů masa, ochucovaly se kaše či omáčky. Například na pečené veverky patřila omáčka z piva, krve, octa a jablek. Typickým a oblíbeným pokrmem z piva bývaly polévky, které možná ještě naše prababičky znaly jako lék na kocovinu. Vařily se na slano, na sladko, kyselé, pikantní, s chlebem, vejcem, mlékem, česnekem… Existuje nepřeberné množství postupů pro přípravu sýrových pokrmů s pivem, pivo lze přidávat do pomazánek, s použitím piva se dají péci sladké dezerty, míchat dresinky na saláty. Ale pozor, doporučují se určité typy piv vhodné na to které jídlo. Nicméně velmi obecně lze říci, že na vaření se hodí častěji světlá slabší piva, raději zvětralá a ne moc hořká.

Pivo léčivé

Pivo samo o sobě je k pití zdravější než voda, ale musí se pít pochopitelně s mírou. Na bolavé zuby je dobré vyplachovat si pivem ústa. Proti kašli a chrapotu se doporučuje pivní sladká polévka: pivo, trocha smetany, žloutky a med. Na rýmu, nachlazení nebo na dobré spaní si dejte pivo zahřáté na 40 °C. Tmavé pivo se žloutkem či medem se dříve dávalo slabším dětem, aby posílily. Přimícháním tlučené skořice a zázvoru dostaneme lektvar na podporu zažívání. Těhotné ženy by mohly vyprávět, kolik piva, jak často, zda světlého či tmavého doporučují babičky a tetky pro blaho růstu plodu či na tvorbu mléka. Ohřátým pivem se oplachovaly bolavé nohy.

Pivo blahodárné

pivo_pípaPivní lázně zažívají rozkvět a najdeme jich několik po celé republice. Například pivní lázně Chodová Planá patří mezi největší na světě. Lázně jsou doporučovány na celou řadu obtíží všech údů, orgánů, i na znavenou mysl. Pivní voda, která je směsí minerálních vod a surovin pro výrobu piva, je ohřátá na 34–37 °C, a tak už samotná příjemná teplota prokrvuje organismus, podporuje funkci imunitního systému a uvolňuje bolavé svalstvo. Díky obsahu kvasinek má lázeň skvělé účinky na pleť, na kvalitu vlasů a údajně napomáhá při boji s celulitidou. V neposlední řadě poležení ve vaně plné teplého piva oblažuje duši i mysl a lázeňský host vylézá po proceduře z koupele doslova jako znovuzrozený. Kdo nemá čas, chuť či finance na návštěvu takových lázní, může si zakoupit koupelovou pěnu s výtažky z pivních kvasnic a chmele a udělat si lázeň doma ve vaně. Lidová zkušenost rovněž doporučuje používat pivo jako tužidlo na vlasy. Po umytí se vlasy přelijí asi jedním litrem piva a nechají se uschnout. Žádný strach, nežádoucí odér rychle vyprchá.

Pivo bystřící mysl

piva_půllitryVědci z Illinoiské univerzity připravili pokus zjišťující vliv piva na schopnost mužů řešit hádanky. Dvacet mladých mužů před experimentem dostalo za úkol vypít asi litr piva, kdežto dalších dvacet mužů bylo střízlivých. Poté psychologové předkládali všem mužům různé hádanky a rébusy a hodnotili jejich rychlost i úspěšnost řešení. Zatímco střízliví muži potřebovali v průměru 15,5 vteřiny na jednotlivé hádanky, pijanům trvalo vyluštění průměrně 12 vteřin. Také se pivařům podařilo vyřešit o čtyřicet procent více hádanek než jejich kolegům. Výsledky tak naznačují, že když je člověk „trochu šťastný“, jak se vyjadřuje studie, otevírá se mu širší pole pro kreativitu, kdežto přílišné soustředění ho omezuje a za střízliva se snadněji podléhá nervozitě. Samozřejmě je však rozdíl mezi „trochou štěstí“ a deliriem. Doplňme zde, že podle českých statistik každý Čech nad 15 let vypije průměrně 16,5 litrů čistého alkoholu ročně, kdežto celosvětový průměr je 6,13 litrů alkoholu.

Pivo divné

  • Keltové strašně pili. Nejvyšší příčky společenského žebříčku byly obsazovány podle toho, kdo dokázal vypít nejvíce piva. Usuzuje se tak podle nalezených rohů na pití, které měly objem i pět litrů.
  • Objem až pět litrů mají také ekologické igelitky s vyškovským pivem, jejichž počátek rozkladu odpovídá době trvanlivosti nápoje. Proto pozor, aby se vám taška nerozpadla i s pivem.
  • Nejmenší islandský pivovar Bruggsmiðjan si při svém vzniku nechal dovézt z Čech všechny ingredience, lahve a korunky, a dokonce i sládka.
  • Mezopotámský Chammurapiho zákoník zakazoval vést u piva politické řeči.
  • Slepicím se dříve místo vody dávalo pivo, aby ztučněly.
  • Ohromte svého hostinského sumerským slovníkem: kas.kal – silné pivo, kas.gig – tmavé pivo, kas.gig.dug.ga – dobré černé pivo, kas.sur.ra – pivo s výraznou chutí, kas.sag – jemné pšeničné pivo.
  • Na 1 hektar chmelnice je potřeba 50 kilometrů drátku pro popínání rostlin.
  • Nejsevernější město, kam se vyváží Pilsner Urquell, je finský Nuorgam s 200 obyvateli ležící 400 km za severním polárním kruhem.
  • Pivovar Brew Dog loni uvařil pivo Sunk Punk (Potopený pankáč). Výrobci do něj přidali mořské řasy, rum, mořskou sůl atd. a ve speciálně upraveném tanku ho vrhli do moře, kde zůstalo po dva týdny při stálé teplotě 10 °C. Bóje označující místo, kde tank ležel, byla opatřena pirátskou vlajkou.
  • V limitované edici piva Faust z roku 2013 víří šupinky čtyřiadvacetikarátového zlata.
  • Ve středověku měli daleko neotřelejší nápady, pokud jde o přísady; používalo se kde co, počínaje kořeny, listy či květy nejrozmanitějších bylin a konče třeba rozemletým dřevem z rakví, kostmi mrtvých zločinců, třískami ze šibenice či psími hovínky.
- A. Petříková (Článek byl převzat se souhlasem redakce časopisu Look)

Výživový poradce LifeUp - výživový poradce Praha - výživový poradce Hradec Králové - výživový poradce - dieta, diety, hubnutí, nutriční a výživové poradenství - výživová poradna

výživový a dietní poradce Praha LifeUp